Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Húsvéti vigadalom

Húsvéti vigadalom

Idén a húsvéti ünnepeket egy székelyföldi, kis faluban töltöttük családi körben, a dimbes-dombos Nyikómalomfalván. Nagy dolgok ott nem történtek velünk, ám errefelé a kis dolgoknak is nagy súlya van.

 

A székely emberek óriási humorral állnak hozzá az élet dolgaihoz.

  • Egyem a májgaluskádat! -  füttyentik vidáman, ha valami tetszik nekik.
  • No, kifényesítetted magad? - kérdezik kíváncsian, ha bekrémezed az arcod.
  • Hét cukorral kérem a kávét, de ne kavard el, nem szeretem édesen! - viccelődnek.
  • Én aztán nem szólok bele, de az a boglya nem jó helyt van! - mondják, ha tanácsot kérsz tőlük...

A székely embereknél kőbe van vésve, hogy a sör nem ital, és a medve nem játék.

 

Mint ahogy kőbe vannak vésve húsvéti szokásaik is: a nagypénteki böjt, a szombati kalácssütés, húsvét vasárnapjának reggelén az ételszentelés, ahová legféltettebb hímzett kendőikkel letakart kosarakkal érkeznek... És hogy mi van a kosárban? Kalács, húsvéti piros tojás, húsvéti sonka, jófajta (köményes) pálinka, házikenyér, bor.

A megszentelt ételre különösen odafigyelnek: még egy morzsája se vesszen kárba. Ahogy arrafelé mondanák:
- A szentelt ételnek még az íze is sokkal különlegesebb. Mindent megesznek, megisznak belőle az utolsó falatig, kortyig. Hát minket nem kellett sokat noszogatni, ettünk ittunk mi is, ahogy arrafelé illik.

Utólag nem tudom, mi volt finomabb: a frissen kifogott, helyben grillezett pisztráng, vagy az aznap vágott, zsenge töltött bárány, (- Ejha, barátom, mit szopott ez a bárány, gázolajat? - kérdezzük visseskedve, amikor leperkáljuk a bárány árát...) a báránybogrács, a gyereksereggel közösen festett piros tojás, vagy házi, főtt sonka házi kaláccsal.

A pálinkát akkora vehemenciával traktálják a székelyek az emberbe, (- Igyál komám, hogy kedvesedjél!) mint kispesti piacos a portékáját. Volt hát mivel étvágyat csinálni, emészteni is.

Húsvét hétfőjén megindul a falu férfinépe, estig járják a lányos házakat, ahol finom süteménnyel, itókával kínálják őket, a gyerekek pedig piros tojást, a nagyobbak pénzt is kapnak. Mi is meglocsoltuk a lányokat a locsolóversek kíséretében.

Megünnepeltük idén (is) a húsvétot becsülettel.